PHPBenelux 2020: een impressie van ons team

Actueel
Door Michiel de Wit op

Onze twee grootste sites, iPhoned en AndroidPlanet worden dagelijks door bijna 100.000 mensen bezocht. Die mensen komen voor nieuws, tips of om uit te zoeken waar ze het best hun nieuwe telefoon kunnen kopen. Het interesseert ze daarbij niet hoe die sites precies werken. En dat is natuurlijk ook precies de bedoeling. Maar achter de schermen gebeurt er van alles en zitten we bepaald niet stil. Met ons technische team werken we doorlopend aan allerhande verbeteringen. Om inspiratie op te doen is een deel van dat team onlangs naar een belangrijke conferentie in Antwerpen geweest: PHPBenelux 2020.

PHP, is dat met die olifant?

Om elke dag zoveel mensen aan informatie te helpen, is er een indrukwekkende berg software en hardware nodig. Op die berg ligt vanalles, maar bovenop ligt WordPress, een van de grootste websitesystemen van het moment. En dat systeem is geprogrammeerd in PHP. Die taal bestaat inmiddels ruim 25 jaar en wordt ook in Nederland veel gebruikt. Twee weken geleden bezocht een deel van ons team de jaarlijkse PHP Benelux conferentie.

PHPBenelux, in 2009 ontstaan door het samengaan van phpBelgium en de Nederlandse PHP Gebruikersgroep (phpgg), was dit jaar alweer toe aan zijn 11e conferentie. Het programma wordt elk jaar uitgebreider. Dit jaar waren er bijna 50 sprekers uit binnen- en buitendland, zo’n 500 bezoekers vanuit de hele Benelux, en opvallend veel olifanten. PHP heeft al sinds jaar en dag een blauw-paarse olifant als logo. Zo’n tien jaar geleden doken de eerste pluchen exemplaren op; inmiddels zijn er elePHPants in alle kleuren van de regenboog te vinden.

Op PHPBenelux 2020 staat een tafel vol PHP olifanten in alle kleuren van de regenboog

Het begon ooit als een grapje, maar inmiddels zijn en PHP olifanten in alle kleuren van de regenboog te krijgen

PHPBenelux is gemoedelijk, maar niet gezapig

Ten opzichte van andere tech-conferenties onderscheidt PHPBenelux zich duidelijk door de gemoedelijke sfeer. Er is veel aandacht voor samenwerking en het gezamenlijk werken aan thema’s in de sector. Zoals in de hele sector is inclusiviteit ook op deze conferentie een belangrijk thema: er is duidelijk geprobeerd een diverser pallet aan sprekers aan te trekken. Maar het publiek is nog altijd niet erg gemêleerd. In het unconference-track, een officieus programma naast de 3 main tracks is er opvallend veel aandacht voor ‘softere’, minder technische onderwerpen. Maar het zwaartepunt van alle presentaties ligt toch duidelijk bij ‘harde’ techniek. Een greep uit de talks laat dat ook wel zien:

  • PHP OPCache, Realpath Cache and Preloading
  • Improving Code Quality with PHP_CodeSniffer
  • Never* use arrays
  • Handling Exceptional Conditions with Grace and Style
  • Top 10 PHP coding traps
Bezoekers van PHPBenelux 2020 wachten buiten bij de fritekraam en de kraam voor veganistische snacks.

Op de eerste conferentie-avond is er traditiegetrouw een frietje net frikandel. Dit jaar was er echter ook een kraam met diverse uitstekende veganistische opties.

Echt wat opgestoken

Het nut van conferentiebezoek is vaak moeilijk tevoren in te schatten. Veel van wat er te horen en te zien is, is ook al wel op het Internet te vinden. De toegevoegde waarde van PHPBenelux moet dan ook niet louter gezocht worden in alle technische details die er gedeeld worden. Het is goed twee dagen volledig ondergedompeld te raken in het domein, vakgenoten te spreken en zo nu en dan uitgedaagd te worden onderwerpen anders te bezien. Daar zat voor ons team ook de belangrijkste toegevoegde waarde.

Toch zijn er door ons team ook hele concrete lessen getrokken. Vaak gaat het daarbij om details. Zo stipte een van de sprekers tijdens zijn talk terloops iets aan waardoor onze dagelijkse processen aanzienlijk verbeterd lijken te kunnen worden. Om de prijsinformatie op iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl up-to-date te houden worden er meerdere keren per dag enorme prijslijsten gedownload en verwerkt. Kleine tweaks in dat proces kunnen dan ook al snel tot grote verbeteringen leiden.

Groeiende aandacht voor security op PHPBenelux

Dagelijks komen er berichten naar buiten over hacks en informatielekken. Om die reden is er binnen de IT-community steeds meer aandacht voor cybersecurity. Dit jaar kwam een van de exposanten met een prijsvraag die handig op dit thema inhaakte:

Een prijsvraag op PHPBenelux 2020 waarin wordt gevraagd in een PHP-codefragment een veiligheidsrisico aan te wijzen.

Er is vanalles mis met deze code, maar veel is cosmetisch. Er zit echter ook een ernstig beveiligslek in. Maar waar?

Een echte breinbreker, maar ons team had de puzzel vrij snel opgelost: het gevaar schuilt hem in deze rommelige code in een piepklein detail dat de meesten niet eens zal opvallen. We zullen het antwoord hier niet weggeven. Maar wie het denkt te weten moet maar even een mailtje sturen!

Wordt vervolgd

Het bezoeken van dit soort conferenties is een goede gewoonte. Het is een uitstekende manier om het kennisniveau van een team te testen. Maar even ondergedompeld worden in een (stukje) van het vakgebied helpt ook om met nieuwe aandacht te kijken naar wat je elke dag ziet. Later dit jaar is ons team ook aanwezig bij Laracon Europe (in Amsterdam). Dus wie weet tot dan!