Keurmerk voor Refurbished gelanceerd (+ ook in onze prijsvergelijkers)

Actueel
Door Lars Paymans op

De komst van het Keurmerk Refurbished moet consumenten duidelijker maken wat ze in huis halen en hen de zekerheid geven dat hun refurbished iPhone van hoogstaande kwaliteit is. Het keurmerk moet voor meer vertrouwen zorgen. Dat laatste ontbrak, zo bleek uit ons grote refurbished consumentenonderzoek het afgelopen jaar.

Keurmerk Refurbished richt zich in beginsel op refurbished iPhones

Het Keurmerk Refurbished is opgericht door Techniek Nederland (voormalig UNETO-VNI) in samenwerking met de refurbished-aanbieders Leapp, Renewd en Forza Refurbished. Dit zijn dan ook de eerste drie partijen die vanaf vandaag het keurmerk gaan gebruiken en als zodanig extra gemarkeerd zijn in onze refurbished iPhone-prijsvergelijker. Andere merken kunnen zich ook aanmelden. Zij worden dan gekeurd en toegelaten als zij aan alle eisen voldoen.

Het keurmerk geldt in eerste instantie alleen voor iPhones, die zo’n 94 procent van de refurbished markt uitmaken. Het is de bedoeling om op termijn uit te breiden naar iPads, MacBooks en Android-apparaten.

Deze beloftes maakt het keurmerk

Als je vanaf nu het onderstaande Keurmerk Refurbished op een product tegenkomt, dan mag je de partij aan de onderstaande beloftes houden.

1. Kwaliteitcontrole op 50 punten en traceerbaarheid

Om een kwaliteitsgrens te stellen, wordt iedere aanbieder gekeurd door de onafhankelijke partij TÜV. Deze voert meerdere keren per jaar inspecties uit en controleert op die manier of een aanbieder aan de eisen van het keurmerk voldoet.

Daarnaast is ieder product gecontroleerd op vijftig technische punten en krijgt het een cosmetische controle. Zo wordt de kwaliteit van de accu en microfoon gemeten, maar is ook de behuizing gecheckt. Tot slot is ieder toestel traceerbaar, zodat de oorsprong te achterhalen is en enkel iPhones met originele onderdelen door de keuring komen.

2. Garantie van twee jaar op refurbished producten

Mocht je toch een refurbished product ontvangen dat niet aan bovenstaande eisen voldoet, dan kun je verhaal gaan halen. Iedere deelnemer aan het keurmerk hanteert namelijk een garantie van twee jaar op alle onderdelen, inclusief de accu van het toestel en de accessoires. Met die maatregel moet het keurmerk twijfel wegnemen wat de betrouwbaarheid van refurbished betreft.

3. Uniforme gradaties, ingedeeld in condities

Het Keurmerk Refurbished trekt bovendien de condities van producten gelijk. Daardoor hoef jij niet meer te controleren of een ‘Zo goed als nieuwe’ iPhone bij de ene partij net zo ‘goed als nieuw’ is als bij de ander. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende condities.

  • refurbished condities vergelijkerZo goed als nieuw: haast niet van een nieuw product te onderscheiden en technisch helemaal in orde.
  • Licht gebruikt: lichte krasjes of andere gebruikerssporen, maar technisch helemaal in orde.
  • Zichtbaar gebruikt: zichtbare gebruikerssporen, zoals een deukje in de behuizing of een krasje, maar technisch helemaal in orde.

Dezelfde condities vind je ook terug in onze refurbished iPhone prijsvergelijker.

4. Professionele organisatie, minder kans op faillissement

Met het faillissement van Swoop nog vers in het geheugen kunnen consumenten mogelijk terughoudender zijn met het kopen van een refurbished product. Om hier wat meer zekerheid te bieden, stelt EDR Credit Services eisen aan de gezondheid van de deelnemende partijen. Dit bureau bepaalt of het bedrijf financieel krachtig genoeg is en dus relatief weinig risico op een (nieuw) faillissement loopt. Dat maakt het niet onmogelijk dat een bedrijf alsnog failliet gaat, maar geeft jou als consument wel meer vertrouwen.

Keurmerk Refurbished

Zo zie je het Keurmerk Refurbished terug in onze prijsvergelijkers

BigSpark biedt uitgebreide refurbished-productvergelijkers aan op de merken iPhoned en AndroidPlanet. Hiermee nemen we een unieke positie in als het gaat om consumenten helpen bij de aankoop van een refurbished product:

Op iPhoned hebben we het Keurmerk Refurbished direct verwerkt in de refurbished prijsvergelijker. Voortaan kun je filteren op producten die dit keurmerk dragen, wat jou meer zekerheid geeft over het apparaat dat je in huis haalt. Ook is er bij iedere partij die het keurmerk draagt een icoontje te vinden in de vergelijker, zodat duidelijk is welke partijen wel en welke partijen er niet aan meedoen.

Meer weten over refubished producten? Lees dan onze uitgebreide refurbished iPhone, refurbished iPad of refurbished MacBook koopgids op iPhoned.