De Grote Refurbished Barometer 2018: markt voor refurbished smartphones groeit, maar kampt met imagoprobleem

Actueel
Door Paul Gersen op

Mensen die nog nooit een refurbished smartphone hebben gekocht of gebruikt, kiezen ook minder snel voor een dergelijke telefoon. Dat terwijl mensen die wel ervaring ermee hebben erg positief over refurbished telefoons zijn. Het is één van de bevindingen van De Grote Refurbished Barometer 2018 van BigSpark B.V.

De online uitgever van o.a. iPhoned en Android Planet presenteerde de barometer maandagmiddag op het Smart Repair Event, georganiseerd door ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en technische detailhandel UNETO-VNI | Techniek Nederland.

De refurbishedmarkt is volop in beweging. Vergeleken met 2016 is het aantal verkochte refurbished smartphones wereldwijd gestegen met 13 procent. Ook in Nederland is een stijgende trend te zien. Aan de andere kant raakte de branche in het nieuws door het faillissement van twee bekende retailers: Swoop en Leapp. Maar hoe is het nu echt met de refurbished smartphone-business gesteld? Online uitgever BigSpark besloot marktonderzoek te doen en komt met een aantal opvallende conclusies.

→ Bekijk de volledige refurbished barometer

Zonder ervaring met refurbished kleine kans op aanschaf

Voor ‘De Grote Refurbished Barometer 2018’ baseerde BigSpark zich op algemene marktinzichten, data van Android Planet en iPhoned en consumentenonderzoek in de vorm van een enquête onder algemene gebruikers op de twee eerder genoemde websites. Een belangrijke bevinding: slechts 25 procent van de ondervraagden die wel bekend is met de term refurbished, maar er geen ervaring mee heeft, zou een refurbished smartphone overwegen.

Liesbeth Coopmans, senior online marketeer van BigSpark: “Het vertrouwen in refurbished is over het algemeen laag en recente berichten als faillissementen van bekende spelers in de markt verbeteren dit helaas niet. De branche is momenteel druk in de weer met een keurmerk voor refurbished aanbieders om meer vertrouwen te bieden. Hopelijk zorgt dit ervoor dat de standaard kwaliteit van de producten hoger wordt en de markt een positiever imago krijgt.”

Tijdens het consumentenonderzoek werd de deelnemers onder andere gevraagd naar hun bekendheid met de term refurbished, wat ze vinden van de prijs, kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid, in welke mate ze een refurbished smartphone zouden aanbevelen, of ze er zelf een zouden overwegen en wat daarvoor de redenen zijn. Ook werd er informatie gevraagd over verwachtingen rond de prijs van een refurbished smartphone, welke aspecten er nog meer belangrijk zijn voor de aankoop en waar deze precies plaats zou vinden. Bijna vijftienhonderd mensen namen deel aan de enquête. 50 procent van de respondenten kwam vanuit Android Planet; 50 procent vanuit iPhoned.

“Het vertrouwen in refurbished is over het algemeen laag en recente berichten als faillissementen van bekende spelers in de markt verbeteren dit helaas niet.”

Prijsbesparing belangrijke reden voor aankoop refurbished smartphone

Uit het onderzoek blijkt ook dat de prijsbesparing de belangrijkste reden is om voor een refurbished smartphone te kiezen: bijna 69 procent van de respondenten geeft aan dat dit het belangrijkste argument is. 80 procent van de mensen die de intentie heeft een refurbished smartphone te kopen, verwacht meer dan 30 procent op de originele prijs te kunnen besparen.

Caro Willems, junior online campagnespecialist van BigSpark: “De hoogte van de prijsbesparing is belangrijk voor de populariteit van refurbished ten opzichte van een nieuw toestel. We zien over de jaren heen een stijging in de verwachte prijsbesparing van consumenten. Een berekening van het voordeel op een refurbished iPhone toont aan: Was bij de refurbished iPhone 7 een besparing van 25 procent nog voldoende om het toestel refurbished populairder te maken dan nieuw, bij de nieuwere refurbished iPhone 8 ligt het omslagpunt pas rond de 30 procent.”

Liefst tweederde van de respondenten die interesse hebben in een refurbished smartphone geeft aan deze online te willen kopen. Een groot deel (60 procent) kiest voor landelijk bekende (web)shops, bijvoorbeeld elektronicawinkels, providers of telecomspeciaalzaken.

“De hoogte van de prijsbesparing is belangrijk voor de populariteit van refurbished ten opzichte van een nieuw toestel. We zien over de jaren heen een stijging in de verwachte prijsbesparing van consumenten.”

Goede alternatieven en wantrouwen over kwaliteit zorgen voor scepsis

Lang niet iedereen is van plan een refurbished smartphone aan te schaffen. Van de respondenten gaf 71 procent aan niet geïnteresseerd te zijn. Het overgrote deel (53 procent) daarvan wil een nieuw toestel. Vooral op Android-gebied zijn er veel goede alternatieven te vinden voor refurbished. Er is ruime keuze aan midrange-toestellen en de high end-smartphones dalen over het algemeen sneller in prijs dan producten van Apple.

Een andere belangrijke reden voor scepsis is wantrouwen in de kwaliteit van refurbished smartphones. De doelgroep geeft hierbij aan dat een keurmerk en dezelfde garantievoorwaarden als een nieuw toestel zouden kunnen helpen om toch voor een refurbished toestel te gaan. Het betreft hier een garantie van twee jaar op alle smartphone-onderdelen. Nu wordt nog vaak een kortere garantie gegeven op bijvoorbeeld de accu, of het scherm van een smartphone die een tweede leven krijgt.

→ Lees ook: alles over een refurbished iPhone

Over De Grote Refurbished Barometer 2018

Voor De Grote Refurbished Barometer 2018 maakte BigSpark B.V. gebruik van:

  • Algemene marktinzichten van Gartner, Deloitte, CBS en Telecompaper;
  • Gebruikersgegevens van Android Planet en iPhoned, gebaseerd op het klik- en koopgedrag van de huidige en potentiële refurbished consument. iPhoned heeft 1,35 miljoen bezoekers per maand, Android Planet 1,7 miljoen bezoekers per maand;
  • Consumentenonderzoek door middel van een enquête waarin perceptie, intentie en tevredenheid werd ondervraagd. 1.482 mensen namen deel aan de enquête.

Over BigSpark

BigSpark is de uitgever van een aantal van de grootste techwebsites van Nederland. Maandelijks worden de sites iPhoned, Android Planet, Smartphone.nl en OnlySim bezocht door ruim 2,7 miljoen bezoekers. We informeren en inspireren hen met het laatste nieuws en verdieping op het gebied van mobiele tech, apps, games en devices. Daarnaast geven we gerichte aankoopadviezen met behulp van onze product- en prijsvergelijkers.