Backstage: hoe BigSpark verslag doet van het grootste Apple-event (+ onze learnings!)

Actueel
Door Paul Gersen op

Het Apple-event is jaarlijks één van de belangrijkste nieuws-evenementen voor BigSparks titel iPhoned.nl. Zo gaat het er tijdens de presentatie van de nieuwe iPhone op 12 september aan toe op de redactie.
Er is een kleine tinteling voelbaar op de burelen van BigSpark, zo’n vijftien minuten voordat het Apple Special Event aanvangt. Een jaar lang is er toegewerkt naar dit belangrijke moment. Een kijkje achter de schermen bij de redactie van iPhoned tijdens de lancering van de nieuwe iPhone XS, XS Max en Apple Watch Series 4.

Informeren in de ‘Apple journey’

Als je de stapel pizza’s ziet die anderhalf uur voordat het Apple-event begint wordt binnengedragen, zou je denken dat er een feestje begint op kantoor. Maar vanavond geen harde muziek, geen gedans. De complete redactie is namelijk aanwezig om de belangrijkste presentatie in de smartphonewereld te verslaan. Miljoenen mensen verspreid over de hele wereld kijken naar het evenement, nog veel meer zoeken naar informatie op internet. En iPhoned.nl wil deze mensen bedienen.

We zijn bij BigSpark al maanden bezig met de voorbereidingen. We willen de bezoeker immers zo goed mogelijk informeren in zijn ‘customer journey’: vanaf het moment dat hij interesse toont in Apple via nieuws en tips, tot een gedegen koopadvies als hij beslist dat hij bijvoorbeeld een iPhone wil hebben. En dus willen we al die belangrijke informatie beschikbaar stellen op het moment dat ‘ie wordt gepresenteerd. Het betekent dat we zoveel mogelijk artikelen klaar willen hebben staan, voordat het Apple-event überhaupt is begonnen. Maar aan die wens werkt Apple niet mee.

De redactie in opperste concentratie

Alles voor die complete informatiestroom

De elektronicagigant houdt traditioneel stijf de lippen op elkaar als het gaat om zijn nieuwe producten, totdat het zelf beslist dat het tijd is voor de grote presentatie. Een bekende marketingstrategie, maar voor ons natuurlijk onhandig. Belangrijkste vraag deze avond: hoe gaan de nieuwe iPhones heten?

In de week voor de presentatie lekken de namen van de iPhone XS en iPhone XS Max uit. Die van het ‘budgetmodel’ laat echter erg lang op zich wachten. Tot een paar uur voor het Apple-event, dan lijkt het er sterk op dat die de naam iPhone XR krijgt. Maar honderd procent zeker weten doen we het niet, en dus zijn alle troepen vanavond verzameld om de complete informatiestroom te verwerken. Want foutieve of incomplete informatie geven: dat kan natuurlijk niet.

Iedereen op de redactie heeft vanavond zijn eigen taak. Zo houdt de één bijvoorbeeld nauwlettend al het nieuws rond dat verwachte vlaggenschip onder de iPhones in de gaten, en bereidt de ander de berichtgeving over de Apple Watch Series 4 voor. Weer iemand anders regisseert de informatiestroom op de social media-kanalen. Dat alles gebeurt onder leiding van iPhoned-coördinator Lars Paymans, inmiddels een veteraan op het gebied van Apple-events.

Thomas Haenen (links) en Lars Paymans volgen het Apple Event

Uitstekende samenwerking met partners

Even verderop zorgt het developers-team ervoor dat de website niet sneuvelt onder de grote hoeveelheden bezoekers die iPhoned.nl trekt. Want als iPhoned deze avond langere tijd niet bereikbaar is, blijven we niet alleen achter in onze dienstverlening. De inkomsten uit onze (prijs)vergelijker doen dat dan ook. Gelukkig hebben we een uitstekende band met onze hostingpartner Savvii, die speciaal voor vandaag de servercapaciteit en -instellingen heeft aangepast.

Ook staat er iemand van het bedrijf de hele avond paraat, mocht er onverhoopt toch iets misgaan. Het zijn afspraken die vlak na het evenement van vorig jaar al gemaakt zijn. De complete marketing-afdeling is tevens present. Er moet immers voor worden gezorgd dat alle productinformatie op de site op en top in orde is, en de eerste campagnes dienen voorbereid te worden. Ja, het is echt voor iedereen binnen BigSpark een grote dag.

Een lichte spanning gonst dus op de burelen van BigSpark als de muziek van de livestream stopt en het Apple-event begint. Een pompeuze introductievideo schiet voorbij, Apple-ceo Tim Cook loopt het podium op. Meten knalt het aantal actieve gebruikers op de website omhoog. “We hebben nu al 2500 realtime bezoekers op onze site en ruim 1000 in de iOS-app!”, roept iemand na een kwartier over de redactievloer. Verder is het overigens opvallend stil. Het zijn vooral de klanken van de livestream en het razendsnelle getik op de toetsenborden – het geluid van noeste arbeid.

Drie learnings bij BigSpark na het Apple-event

  1. It’s all about timing
    De voorbereidingen van het Apple-event begonnen meteen na de editie van vorig jaar. Na een grondige evaluatie werd gekeken hoe we de grote stroom bezoekers beter konden verwerken en de nieuwsartikelen het meest ideaal konden plannen en optimaliseren om hoog te ranken in de zoekmachines. Vooral dat laatste is een kwestie van ervaring en een goede samenwerking tussen de redactie, de ontwikkelaars en de marketingafdeling van BigSpark. Zorg ook dat je vroegtijdig een draaiboek hebt en perfectioneer deze na ieder evenement.
  2. Afstemming met partners
    BigSpark werkt al jaren samen met hostingpartner Savvii. Voor het Apple-event zijn er meerdere afstemmingsmomenten geweest en scenario’s doorlopen, pasten zij de capaciteit en de instellingen van de servers aan en stond er iemand bij problemen paraat, zodat iPhoned.nl ook bij veel verkeer het aantal paginabezoeken kon verwerken.
  3. Mobiel bezoek steeds belangrijker in de statistieken
    Veruit de meeste bezoekers op iPhoned bezochten de site met hun smartphone of tablet: bijna tachtig procent volgde onze informatiestroom mobiel. Een belangrijke factor daarin is de app van de website, die tijdens het Apple-event meer dan duizend realtime bezoekers trok. Het is daarom van belang dat we de content te optimaliseren voor mobiel gebruik en bezoekers op de hoogte te brengen van de belangrijkste gebeurtenissen via (breaking) push-meldingen. Tijdens het Apple-event zorgde dat telkens voor een flinke piek in het verkeer.

Het wordt een mooie avond. Het nieuws dat we in de voorgaande weken hebben verzameld is zo goed als compleet en correct. De servers bezwijken niet, al kraken en piepen ze bij tijd en wijlen onder het hoge aantal bezoekers. De informatiestroom die we produceren slaat aan. Het volgende evenement van Apple vindt waarschijnlijk ergens halverwege oktober plaats, dan presenteert het naar verwachting nieuwe Macbooks, iPads en meer van zulks. We zullen weer klaar zitten.

“Onze sites en apps hebben deze dag ruim 140.000 bezoekers verwerkt, in totaal hebben gebruikers deze dag circa 5000 uur op onze websites doorgebracht”