Een kijkje achter de schermen: de Samsung Galaxy S23 launch

Actueel
Door Iris Bouwmeester op

In de maanden februari en maart gebeurt er veel in de wereld van Android. Zo presenteren veel Android-fabrikanten de nieuwste smartphone. De belangrijkste lancering voor Android Planet is het vlaggenschip van Samsung in de Galaxy S-lijn. Tijdens het Galaxy Unpacked-evenement op 1 februari werd de nieuwe Galaxy S23-serie gepresenteerd. De serie bestaat uit drie nieuwe toestellen, de Samsung Galaxy S23, Galaxy S23 Plus en Galaxy S23 Ultra. Hierbij een kijkje achter de schermen. 

1. Voorbereidingen: operationeel plan

We beginnen altijd met een interne kick-off, waarbij we zorgen dat alle afdelingen (marketing, inbound, redactie en development) weten wat er moet gebeuren. Hierbij kijken we ook altijd terug naar learnings van voorgaande jaren. We werken volgens een operationeel plan, waarbij het belangrijk is dat alle teams samenwerken en elkaar op de hoogte houden. Zo doet ons inbound marketing team zoekwoordenonderzoek en kijken ze welke artikelen vorig jaar veel zijn gelezen.

Op basis daarvan bepaalt onze redactie weer de contentplanning, zodat we de bezoeker zo goed mogelijk informeren. Uiteraard is het enorm belangrijk dat alle artikelen al klaar staan op het moment dat de nieuwe smartphone wordt gepresenteerd. Dit doen wij eerst op basis van geruchten en daarna voeren we aanpassingen door aan de hand van de officiële informatie.

Ook de marketingafdeling is druk bezig tijdens de voorbereidingen door samen met de adverteerders campagnes uit te werken. We zien steeds meer dat zowel providers als retailers voor de launch al bezig zijn met leadgeneratie voordat een nieuw toestel wordt uitgebracht. Ook bouwen wij data op van bezoekers die interesse tonen in de nieuwe Samsung-smartphones via onze nieuwsartikelen, prijsvergelijker en tipartikelen, om deze bezoekers te targeten zodra de toestellen er zijn.

Wat ook jaarlijks terugkeert is onze winactie in samenwerking met een partner, waarbij we de nieuwe smartphone verloten onder onze lezers. Dit jaar mochten we zelfs alle drie de Galaxy S23-telefoons weggegeven. En dat hebben we geweten, want we hadden een recordaantal van ruim 15400 deelnemers. 

2. Tijdens de launch

Tijdens de lancering zijn we druk bezig achter de schermen. In de ochtend hebben we de drie toestellen (onder strikt embargo) al ontvangen, onze videoredacteur gaat direct aan de slag voor het maken van toffe unboxing content. Omdat de presentatie in de avond is, moet er natuurlijk eerst een goede bodem worden gelegd en wordt er een stapel pizza’s besteld. Anders dan bij Apple hebben we vooraf (gelukkig) al bijna alle informatie over de nieuwe toestellen.

Onze redactie was door Samsung uitgenodigd om in San Francisco aanwezig te zijn bij de presentatie. Hoe tof?! Dus zo konden we dit jaar ook deels verslag doen vanuit San Francisco. De dag voor de launch mocht onze redactie ook bij Samsung langs om videocontent en een eerste preview te maken. Wanneer de presentatie begint, heeft onze redactie (bijna) alle artikelen al klaar, maar deze worden aangevuld op het moment van de presentatie zelf. En gelukkig zijn er dit jaar geen verrassingen, wat bij de Apple-presentaties wel regelmatig voorkomt.

Een ander belangrijk onderdeel van een lancering is om het aanbod in onze prijsvergelijker zo snel mogelijk live te krijgen. Want de echte fans willen natuurlijk zo snel mogelijk het nieuwe toestel bestellen. Ook op onze socials zitten we niet stil en zorgen we voor een informatiestroom op onze social media-kanalen, met beeldmateriaal die we in de ochtend zelf hebben gemaakt in de juiste formaten. Voor onze digital marketing afdeling is het zaak om alle campagnes van onze partners zoals KPN, Vodafone, T-Mobile en Belsimpel zo snel mogelijk live te zetten. 

3. Na de launch

Je zou denken nu de launch achter de rug is kunnen we het rustig aan doen. Maar ook dan zijn we nog druk met het monitoren van onze rankings. Het in de gaten houden van levertijden en onze prijsvergelijkers up-to-date houden. Onze redactie heeft de toestellen al een aantal dagen in bezit en is druk bezig met de reviews. Marketing focust zich op het monitoren en bijsturen van de campagnes die lopen. 

4. Inzichten

Anders dan voorgaande jaren was er dit jaar geen pre-order, maar waren de smartphones meteen verkrijgbaar. Als we de cijfers van de Galaxy S23 en de Galaxy S22 naast elkaar leggen, zien we dat in dezelfde periode dat de S23 succesvoller was, met 55 procent meer verkopen dan de S22. 

Het meest verkochte model was het topmodel, de Galaxy S23 Ultra. Bijna 50 procent van onze bezoekers koos voor de Ultra. Daarna kwam de S23 met 37 procent, en dat maakt de S23 Plus het minst populaire model. 

Van de losse smartphones is de Galaxy S23 het meest verkochte toestel uit de serie en bij abonnementen is dit de S23 Ultra. Dit zagen we in 2022 ook.

Al met al kijken we terug op een zeer succesvolle lancering.