De Grote Refurbished Barometer 2020: consumentenvertrouwen stijgt, loyaliteit blijft achter

Actueel
Door Romee Demon op

iPhoned, een titel van BigSpark, heeft een uitgebreid consumenten- en marktonderzoek gedaan naar de Nederlandse refurbishedmarkt. In dit artikel vatten we de belangrijkste conclusies van de grote Refurbished Barometer 2020 samen.

Met de input van consumenten brengt BigSpark belangrijke ontwikkelingen in kaart en delen dit met onze lezers. In dit artikel draait het om de Grote Refurbished Barometer 2020, ons meest recente onderzoek. Met dit onderzoek willen we de markt professionaliseren en onze lezers ondersteunen bij het maken van aankoopkeuzes.

Caro Willems en Iris Bouwmeester hebben op donderdag 20 februari 2020 onze Refurbished Barometer gepresenteerd. Dit was op de dag van het Keurmerk Refurbished, georganiseerd door ondernemersorganisatie Techniek Nederland. 

Wat is refurbished?

Een refurbished smartphone is een gerenoveerd toestel dat al eens eerder is gebruikt. Het verschil met een reguliere tweedehands smartphone is dat deze refurbished smartphones uitgebreid worden gecontroleerd. Daarnaast worden onderdelen gerepareerd of vervangen als dit nodig is. Kiezen voor een refurbished smartphone heeft bovendien diverse voordelen.

Je betaalt doorgaans een lager bedrag en je krijgt garantie op je toestel. Daarbij maak je ook een duurzame keuze. Het apparaat wordt opgeknapt en opnieuw verkocht en belandt dus niet bij het afval. Verder zorgt de komst van het Keurmerk Refurbished voor meer zekerheid over de kwaliteit van de toestellen. Meer weten? Bekijk ook het aanbod van refurbished iPhone– en Android toestellen.


*Resultaat uit ons consumentenonderzoek

Het Onderzoek

Voor de Grote Refurbished Barometer 2020 maakte BigSpark B.V. gebruik van:

 • Deskresearch: Nationale en internationale smartphonecijfers en trends ten opzichte van refurbished smartphonecijfers en trends;
 • Gebruikersinzichten van iPhoned en Android Planet over het aankoop- en oriëntatieproces van refurbished toestellen;
 • Consumentenonderzoek door middel van een enquête. Onder andere de reputatie, intentie en tevredenheid over refurbished werd ondervraagd. De enquête had dit jaar ruim 3000 respondenten. Dit aantal is ten opzichte van ons Refurbished Barometer-onderzoek van 2018 verdubbeld.

De 7 belangrijkste bevindingen

Wat zijn de belangrijkste bevindingen die in het onderzoek naar voren komen en hoe kunnen onze lezers hiervan profiteren? Lees er alles over in de Grote Refurbished Barometer 2020 op iPhoned. In het artikel bespreken we de huidige staat van de refurbishedmarkt, waaronder de bekendheid, loyaliteit en populariteit. We kijken vooruit en delen onze verwachtingen van de ontwikkelingen op het gebied van refurbished. 

Wij hebben de belangrijkste bevindingen vast op een rijtje gezet:

 1. Wereldwijde smartphoneverkoop daalt, maar refurbished groeit licht
  Dit heeft onder andere te maken met de toenemende levensduur van een toestel en de stijging in prijs van nieuwe toestellen.
 2. Weinig loyaliteit voor refurbished, prijs speelt belangrijkste rol
  Refurbished krijgt niet de voorkeur als er een goede aanbieding gedaan wordt voor een nieuw toestel.
 3. Verwachting: refurbished-verkoop zal blijven stijgen in Nederland
  De prijzen van de nieuwste toestellen zijn hoog. Er wordt hierdoor sneller genoegen genomen met een wat ouder model.
 4. Consument wil extra betalen voor Keurmerk Refurbished, dat relatief weinig bekendheid heeft
  Gemiddeld wil de consument 44 euro meer betalen voor de zekerheid van het keurmerk.
 5. Naast smartphones worden andere refurbished-productgroepen steeds populairder
  De verkopen van deze andere productgroepen (zoals MacBooks en iPads) lagen bij Apple in 2019 op 25 procent.
 6. Refurbished steeds serieuzer overwogen, andere groep sluit het echter volledig uit
  46 procent van de respondenten overweegt een refurbished toestel. 38 procent overweegt het niet met de huidige prijsverschillen.
 7. Gewenste prijsbesparing is afhankelijk van het model, besteedbaar budget en vernieuwingen
  Consumenten lijken minimaal honderd euro te willen besparen. Het model en vernieuwende functionaliteiten van het toestel hebben hier echter wel invloed op.

→ Bekijk het gehele onderzoek op iPhoned.nl

Over BigSpark

BigSpark is de uitgever van een aantal van de grootste techwebsites van Nederland. Maandelijks worden de sites iPhoned, Android Planet, Smartphone.nl en OnlySim bezocht door ruim 3 miljoen bezoekers. We informeren en inspireren hen met het laatste nieuws en verdieping op het gebied van mobiele tech, apps, games en devices. Daarnaast geven we gerichte aankoopadviezen met behulp van onze product- en prijsvergelijkers.