Mobile First in SEO, wat nu?

Kennisbank
Door Heini van Bergen op

We horen al jaren dat mobiel het internet gaat veroveren. Door een wijziging in de manier waarop Google haar zoekresultaten rangschikt, lijkt de focus op de mobiele gebruiksvriendelijkheid van websites eindelijk een vlucht te nemen.

Hoe zat het ook alweer met mobiel en desktop?

Het zal niemand verbazen dat het aandeel mobiele traffic toeneemt. Wereldwijd gebruiken meer dan 2 miljard mensen een smartphone en dit aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen. Ook het gebruik van browsers op mobiel blijft onverminderd populair. Inmiddels komen meer bezoekers op websites via mobiel dan desktop.


Bron: Statista (https://www.statista.com/statistics/330695/number-of-smartphone-users-worldwide/)

Volgens Statcounter is wereldwijd gezien eind vorig jaar het kantelpunt gekomen waarbij het mobiele marktaandeel de desktop is voorbijgestreefd. In Nederland ziet het beeld er wat anders uit: in ons land is desktop nog steeds dominant, al kruipen desktop en mobiel wel verder naar elkaar toe. Voornaamste oorzaak van het verschil tussen Nederland en de rest van de wereld is de enorme adoptie van het mobiele gebruik in Azië.

Bron: Statcounter

Wat doen ‘wij’ verkeerd?

Mobiel is here to stay, maar dat roept wel meteen de vraag op: “zijn we zelf ook wel echt zo mobiel?” Mijn werkdag begint doorgaans onderweg met het snel checken van mails op mijn telefoon. Zodra ik achter mijn bureau zit, staar ik de hele dag naar een groot 24 inch-scherm en bekijk ik onze websites vrijwel uitsluitend via desktop. En geloof me; ik ben echt niet de enige online professional die eigen websites voornamelijk via desktop bekijkt.

Pak ik de cijfers van onze sites iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl erbij, dan zie ik echter dat het merendeel van onze bezoekers de websites via hun smartphone bekijkt. Het verschil tussen mijn gedrag en dat van onze bezoekers is een pijnlijke, maar wel heel duidelijke constatering.

In de nabije toekomst komen we hier niet meer mee weg. Bezoekers zullen een slechte mobiele ervaring steeds minder vaak accepteren, en ook Google gaat de prioriteit aan mobiel geven. We zullen onze blik dus wel daarop moeten richten.

Mobile first indexing Google

Net zoals het totale websiteverkeer zich al voornamelijk mobiel afspeelt, ziet ook Google dat het aantal zoekopdrachten via een mobiel groter is dan via desktop. Om deze reden heeft de zoekgigant in april 2015 bij mobiele zoekopdrachten al de voorkeur gegeven aan websites die “mobielvriendelijk” zijn. Websites kregen eerst nog een “Mobielvriendelijk” label mee, tegenwoordig doen “niet-mobiel-vriendelijke” websites amper nog mee in de mobiele zoekresultaten.

Bron: Google

Binnenkort gaat Google nog een stap verder. Zoekresultaten worden dan volledig bepaald door het mobiele web. Tot op de dag vandaag gaat Google (maar ook Bing, Yahoo, etc..) voor haar zoekresultaten uit van het web zoals wij dat op onze desktop computer zien. Nu de meerderheid van de internetters via mobiel gebruikmaakt van Google, is dat achterhaald.

Het bedrijf kondigde eerder aan in de toekomst zoekresultaten te rangschikken op basis van de mobiele sites die worden geïndexeerd. Dit betekent dat je daarmee je huidige posities (die op desktop zijn gebaseerd) kunt verliezen als je mobiele site niet geoptimaliseerd is. Andersom kun je veel winnen als juist jouw site helemaal klaar is voor mobiele SEO. Google zegt hier zelf over:

“To make our results more useful, we’ve begun experiments to make our index mobile-first. Although our search index will continue to be a single index of websites and apps, our algorithms will eventually primarily use the mobile version of a site’s content to rank pages from that site, to understand structured data, and to show snippets from those pages in our results”

Bron: Google

Als we de volledige aankondiging van Google samenvatten, kunnen we daar de volgende punten uithalen:

  • De mobiele versie van je site wordt gebruikt voor rankings;
  • Er blijft één index voor zowel Desktop als Mobile;
  • In principe is er geen actie nodig bij een goede responsive site;
  • Content en markup moeten op mobiel vergelijkbaar zijn met desktop;
  • De datum van de officiële uitrol nog niet bekend.

Wat betreft het laatste punt geeft het Google-team aan dat deze verandering dit jaar niet meer wordt uitgerold, 2018 is nu het streven. De voornaamste reden zou zijn dat het team nog onvoldoende tevreden is over de uiteindelijk resultaten.

Wat betekent dit voor jou?

De wijziging vanuit Google betekent dat je actie moet ondernemen. Het hangt van je huidige mobiele site af hoeveel actie er nodig is, maar dat is gelukkig te controleren.

De gevolgen voor developers

1. Je mobiele site moet voldoen aan Google’s Mobile friendly test

Dit is een eenvoudige test waarbij je direct kunt zien hoe “mobielvriendelijk” jouw website volgens Google is. Geef een url op van je site en binnen een paar seconden geeft Google uitsluitsel. Let wel op dat je meerdere onderdelen van je site controleert. Eén goede pagina betekent niet per definitie dat je hele site mobielvriendelijk is.

Url: https://search.google.com/test/mobile-friendly

2. De snelheid van je mobiele site moet in orde zijn. Sneller is altijd beter!

Er zijn diverse onderzoeken die duidelijk maken dat een snellere site het conversiepercentage van je site verhoogt. Op desktop is dit belangrijk, maar op mobiel essentieel. Google vindt dit ook en neemt daarom de snelheid je site als belangrijke factor mee in het bepalen van de zoekresultaten.

Om de snelheid van je site te checken en aanbevelingen te geven, heeft Google de sitespeed check beschikbaar. Wanneer je een pagina door deze tool haalt, zie je direct hoe Google de snelheid van je site beoordeelt. De tool geeft ook aan waar de problemen zitten.

Url: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

3. Verwijder onnodige en/of vertragende scripts uit je site

Externe scripts, bijvoorbeeld van advertentienetwerken en sociale plugins, kunnen je website enorm vertragen. Om dit te achterhalen open je in Google Chrome de ontwikkelaarstools. Op Windows doe je dit via F12, op Mac met CMD+ALT+i. Als je daar in de “netwerk” tab kijkt, zie je een waterval van alle script en plaatjes die worden gelaten. Let vooral op de scripts die als laatste klaar zijn. Dit zijn de scripts die waarschijnlijk voor de grootste vertraging zorgen en waar je je van moet afvragen of ze echt nodig zijn.

Dit is een voorbeeld van de iPhone 7 pagina van iPhoned.nl waarbij er voor onder andere Disqus, Google Tag Manager en Doubleclick externe scripts worden geladen.

4. Gestructureerde data moet ook op mobiel aanwezig zijn

Google maakt steeds meer gebruik van gestructureerde data die in websites aanwezig is om haar zoekresultaten mee te verrijken. Zo heb je ongetwijfeld wel eens een sterrenwaardering bij een site zien staan, of een recensie bij een nieuw product. Deze informatie is allemaal afkomstig van gestructureerde data. Wanneer Google de volledige overstap maakt naar de mobiele site, moet deze data ook daar aanwezig zijn. Is dit niet het geval, dan ben je al die mooie toevoegingen in één klap kwijt.

De gevolgen voor tekstschrijvers

Ook voor journalisten en tekstschrijvers betekent de verschuiving naar mobiel een andere aanpak van mobiel- en zoekmachinevriendelijke teksten.

1. Er is minder ruimte voor SEO keywords

Op mobiel is er meestal minder tekst op een pagina te vinden, wat betekent dat er ook minder tekst is om in zoektermen in verwerken. Je moet dus creatiever zijn met je tekst en keuzes maken op welke woorden je een pagina richt.

2. Gebruik kortere paragrafen met meer witruimte

Vier regels tekst op desktop zijn prima te lezen. Als deze exacte vier regels echter op de mobiele site worden geplaatst, oogt het al snel als een enorme lap tekst. Grote kans dat mensen direct afhaken zodra ze hiermee geconfronteerd worden. Maak dus slim gebruik van kortere paragrafen en meer witruimte om de leesbaarheid te bevorderen.

3. Bij een lokale focus de stad duidelijk vermelden in de tekst

Veel mobiele zoekopdrachten worden gedaan om een lokale aanbieder te vinden, zoals een restaurant, hotel of winkel. Zorg ervoor dat je de zoektermen waar je op gevonden wilt worden vermeldt op de belangrijke plekken in je pagina zoals de titel, H1 (eerste kopje) en de url.

De gevolgen voor marketeers

Als marketeer zijn de gevolgen van de mobiele verschuiving al langer merkbaar door het veranderende gedrag van bezoekers op je website. Als je specifiek naar zoekmachines kijkt, zijn er wel een aantal zaken waar je op kunt letten.

1. Volg hoe Google je mobiele site ziet via Google Search Console

Wanneer je mobiele site onder een ander domein draait dan je desktopsite, bijvoorbeeld https://m.sitenaam.nl, zorg er dan voor dat je dit subdomein opneemt in Google Search Console. Doe je dit niet, dan kom je voor verrassingen te staan bij eventuele problemen waar Google tegenaan loopt bij het indexeren van je site. Heb je geen aparte mobiele site, dan moet je Search Console nog steeds goed in de gaten houden om problemen direct te signaleren.

Url: https://www.google.com/webmasters/tools/

2. Rankings op mobiel en desktop kunnen (en zullen) verschillen

De zoekresultaten van Google zijn de afgelopen jaren al steeds verder gepersonaliseerd. Maar ook tussen desktop en mobiel kunnen grote verschillen zijn. Wanneer een site voor desktop prima geoptimaliseerd is, kan het voor mobiel de plank helemaal mis slaan. Als je dan vooral naar de desktopresultaten kijkt denk je dat je er goed voorstaat, maar mis je misschien wel de helft van je mogelijke verkeer uit Google.

3. Je content zal op steeds meer plekken zichtbaar zijn

Google heeft niet alleen meer aandacht voor je mobiele site, het bedrijf wil ook zelf de mobiele ervaring van bezoekers verbeteren. Dit doet Google onder meer door het opnemen van sites die ook in AMP-formaat beschikbaar zijn. AMP is een uitgeklede versie van een normale webpagina die razendsnel beschikbaar is. Facebook heeft een vergelijkbaar initiatief met haar Instant Articles.

Deze verschuiving zorgt ervoor dat je content in steeds meer verschillende formaten en op steeds meer (mobiele) plekken beschikbaar is. Als marketeer moet je continu de keuze maken om mee te gaan op een nieuw platform, en je verdienmodel daarop inrichten.

Take-aways

De verschuiving van gebruikers naar mobiel en de extra nadruk die Google hierop legt betekent dat het nu echt tijd is om mobiel heel serieus te nemen. Of zoals John Mueller van Google zegt:

“All web design should be done mobile first, desktop second”

Om direct in actie te komen som ik een aantal acties op waar je meteen mee aan de slag kunt:

  • Sneller is altijd beter!!!
  • Gebruik de tools van Google om je mobiele site te beoordelen
  • Bezoek je eigen site alleen via mobiel
  • Design, programmeer en schrijf als eerste voor mobiel
  • Zorg voor een universele benadering van je content. Die zal steeds vaker ook buiten je eigen site bekeken worden.

Tools

Wil je weten hoe je er mobiel voorstaat, dan vind je hieronder een aantal tools die direct inzicht geven in de mobielvriendelijkheid van je site.

Dit artikel verscheen eerder ook op Marketingfacts.