Hoe ons iPhone 7-concept de hele wereld over ging

Nieuws
Door Lars Paymans op

Ieder jaar voel je de spanning stijgen als de maand september in de buurt komt. Traditiegetrouw brengt Apple dan een nieuwe iPhone op de markt, en dat is dit jaar niet anders. Wij maakten met iPhoned alvast een voorproefje van de iPhone 7, dat vervolgens de hele wereld over ging.

Een voorproefje van de iPhone 7 op iPhoned

Hoewel we de iPhone 7 en iPhone 7 Plus pas in september te zien krijgen, staat het internet de maanden ervoor al vol met geruchten, gelekte foto’s en ontwerptekeningen. Op basis hiervan ontwerpen fanatieke Apple-fans hun eigen iPhone-concepten, die een realistisch beeld moeten geven van de nog onaangekondigde smartphone.

iPhone-7-iOS-10-concept06

Met de iPhone 7 probeerde we met iPhoned ook een dergelijke voorspelling te doen.  We sloegen de handen ineen met ontwerper Mathijs Schrauwen om een zo realistisch mogelijk iPhone 7-concept te maken. Een uitdagend maar vooral erg leuk project, dat al snel internationaal werd opgepikt. Zo kwam ons ontwerp terecht op de prominente Apple-website MacRumors, die in een apart artikel onze creatie besprak. Daarna ging het hard: van Rusland tot China en Japan: in een dag tijd kwamen we onze iPhone 7-renders overal tegen, waaronder bij de websites hieronder.

Ons concept en de iOS 10-onthulling

Bij het maken van dit soort concepten is het altijd belangrijk om een goede afweging te maken tussen de geloofwaardigheid van de geruchten rondom een onaangekondigd toestel. Omdat er bijna iedere dag wel een anonieme bron iets beweert over producten die Apple nog niet heeft aangekondigd, zijn we de meest prominente verhalen nagelopen.  Zo klinkt het aannemelijk dat Apple de traditionele koptelefoonaansluiting verwijdert om het toestel waterdicht te maken, maar lijkt het ons sterk dat de iPhone 7 dit jaar al met een compleet nieuw design komt. Dit zou Apple voor 2017 bewaren, het jaar dat het bedrijf waarschijnlijk overstapt naar een gloednieuw OLED-scherm.

Door alle geruchten op deze manier te beoordelen kwamen we uiteindelijk bij een flinke lijst met functies die Apple hoogstwaarschijnlijk dit jaar aan de nieuwe iPhone toevoegt. Zoals je op de afbeeldingen kunt zien, hebben we onder meer de dubbele cameralens, een extra donkergrijze kleur en vernieuwende homeknop in ons concept verwerkt.

iPhone-7-iOS-10-concept03

Ook draait de iPhone 7 op iOS 10, de grote update voor Apples mobiele besturingssysteem die in de herfst tegelijk met de iPhone 7 verschijnt. Deze screenshots zijn afkomstig van de iOS 10-bèta, waar we vanaf de eerste dag dat deze beschikbaar was mee aan de slag zijn gegaan. Door dit de combineren met de renders van Schrauwen, werden we internationaal opgepikt als ‘eerste iPhone 7-concept met iOS 10’.

De timing speelde dus ongetwijfeld een rol bij het succes van dit project, maar het laat ook zien hoe je een idee op een andere manier kan verspreiden dan alleen een geschreven artikel. Een goed uitgedachte afbeelding kan net zo relevant zijn voor andere media om mee te nemen als een nieuwbericht waarbij jij de bron bent. Door zelf een keuze te maken in de geruchten die je er wel en niet in verwerkt, kun je bovendien je expertise en kennis over Apple en de iPhone op een nieuwe manier bewijzen. Ondertussen kijken we alleen nog maar meer uit naar de maand september, zodat we kunnen zien hoe dicht onze voorspelling van de iPhone 7 bij de daadwerkelijke creatie van Apple zit.

Bekijk ons volledige iPhone 7-concept op iPhoned