Google I/O is dé belangrijkste ontwikkelaarsconferentie van het jaar. Met tal van nieuwe producten heeft Google een ongekend grote impact op hoe we met z’n allen onze smartphones, gadgets en zelfs het hele internet gebruiken. Ook voor BigSpark waren er dit jaar weer tal van belangrijke ontwikkelingen.
Google I/O 2019 samenvatting
“Ik kan het nauwelijks bijhouden,” zo riep één van de redactieleden van Android Planet eerder deze maand bij het verslaan van Google I/O 2019. Tijdens een presentatie van bijna twee uur gooide Google er in hoog tempo tientallen aankondigingen, nieuwe producten en verbeteringen uit. Met Android 10.0, de Nest Hub Max, Duplex, Lens, Assistent en meer heeft het zoekbedrijf zijn bordje vol voor het komende jaar. Maar wat zijn in dit oerwoud van opvallende aankondigingen de zaken die ons als BigSpark het meeste opvielen?
1. Antwoord binnen handbereik, zonder te zoeken
Google toont ons steeds vaker informatie zonder dat we iets hoeven in te tikken. Sterker nog: het bedrijf kan je nu al helpen zonder dat je iets handmatig invoert. Op I/O toonde het bedrijf bijvoorbeeld ‘Duplex on the web‘, dat allerlei stappen uit handen neemt voor je.
Wanneer je bijvoorbeeld een vakantie hebt geboekt, zoekt de Google Assistent automatisch een geschikte huurauto voor tijdens de reis, zodra je het stemcommando geeft. Hierbij is al jouw persoonlijke informatie – zoals je naam, eventuele medereizigers en de aankomst- en vertrekdatum – al ingevuld. Je hoeft zo alleen nog maar op bevestigen te drukken om de huurauto te boeken.
Ook reageert de Assistent straks vlugger op stemcommando’s. Daar waar het nu vaak nog sneller is om een fysieke knop te drukken, kun je straks apps en programma’s razendsnel openen met je stem. Zo kun je een Twitter-account opzoeken, het weer van morgen checken of zoekopdrachten uitvoeren zonder je vingers te hoeven gebruiken.
Gebruikers raken daardoor steeds meer gewend aan het gemak van spraakgestuurde zoekopdrachten en andere hulpjes op het web. Waarom eerst nog een website openen, als Google in veel gevallen al een direct antwoord heeft?
Dat heeft ook gevolgen voor hoe wij onze artikelen schrijven. Was het voorheen interessant om bezoekers zo lang mogelijk op de pagina te houden met uitgebreide teksten, nu beloont Google steeds vaker kort en bondig. Met een beknopte, duidelijke tip kom je veel sneller terecht in een answer box op Google, zodat het antwoord óók voorgelezen kan worden door de Google Assistent.
2. Je smartphone als Zwitsers zakmes voor toegankelijkheid
Voor honderden miljoenen mensen op de wereld is de smartphone niet alleen een apparaat voor tijdsbedrijf en gezellige communicatie, maar een essentieel gereedschap om de wereld te begrijpen. Tijdens de Google I/O-keynote toonde het bedrijf verschillende indrukwekkende nieuwe features voor dyslectici, analfabeten, doven, slechthorenden en mensen met een beperking.
https://www.youtube.com/watch?v=YL-8Xfx6S5o
Zo worden alle toekomstige Android-smartphones voorzien van ‘Live Caption’. Met één druk op de knop wordt alle audio op je smartphone van ondertiteling voorzien. Het transcriberen gebeurt volledig op het toestel, zonder dat een internetverbinding vereist is. Een wereld vol YouTube-video’s, Instagram Stories en andere videoberichten gaat opeens open voor een ongekend grote groep gebruikers.
Nog zo’n voorbeeld: de integratie van Lens in Google Go. Dat is een aangepaste versie van de zoek-app voor gebruikers in opkomende landen. Deze app is geoptimaliseerd voor goedkopere smartphones en mensen met kleine databundels. Met Lens kun je in deze app tekst herkennen en laten voorlezen of vertalen. Individuele woorden worden op het scherm geel getoond terwijl ze voorgelezen worden, zodat je weet wat de app precies opleest. Google zegt met de app honderden miljoenen gebruikers te willen bereiken in opkomende landen, die niet of nauwelijks kunnen lezen.
Bij BigSpark zijn we daar waar technologie je raakt. Het is daarom ontzettend belangrijk om te beseffen dat smartphones meer zijn dan een geinige gadget voor onderweg. Het is een digitaal Zwitsers zakmes, dat alsmaar nuttiger wordt voor alsmaar meer mensen.
3. Dure smartphones zijn niet de toekomst
Smartphones worden de laatste jaren steeds duurder, terwijl het tempo van innovatie omlaag lijkt te gaan. Heel verwonderlijk is het dan ook niet dat de verkopen van high-end smartphones dalen. Zelfs Apple kampt met dalende iPhone-verkopen.
Immers, waarom nog de hoofdprijs betalen als je de allerbelangrijkste features voor minder geld in huis kunt halen? Met toestellen als de Samsung Galaxy A50 en Xiaomi Mi 9 hebben consumenten voor hooguit 400 euro al smartphones met driedubbele camera’s, vingerafdrukscanners in het scherm en een strak design. Wil je zien waar de mobiele wereld heen gaat, dan kijk je naar deze prijsklasse.
Ook Google ziet dat in, en het bedrijf introduceerde op I/O daarom twee nieuwe, goedkopere smartphones. Met adviesprijzen van respectievelijk 399 en 479 euro kosten de Pixel 3a en Pixel 3a XL hooguit de helft van wat je voor de ‘gewone’ Pixel 3 en Pixel 3 XL betaalt.
Deze 3a-reeks heeft iets minder kracht, maar de gemiddelde gebruiker merkt daar in de praktijk weinig tot niets van. De camera op de Pixel 3a is dan weer wél identiek aan de Pixel 3-camera. En laat die nou tot bestempeld zijn tot misschien wel de beste smartphonecamera van dit moment. Consumenten gaan de komende jaren alleen maar vaker kijken naar dit soort betaalbare smartphones – het is aan ons om ze te vertellen wat in élke prijsklasse de beste keuze is.
4. …maar smartphones in het algemeen hebben wél toekomst
Hoewel er al jaren druk wordt gespeculeerd over het einde van de smartphone, lijkt Google er nog niet hard in te geloven. Eerder experimenteerde Google nog met nieuwe hardware voor nieuwe software, zoals bijvoorbeeld met ar-bril Google Glasses en vr-bril Daydream. Die technologieën vindt Google nog steeds interessant, maar nu past het bedrijf ze liever toe als slimmere apps voor bestaande populaire producten. Met Lens brengt Google bijvoorbeeld zijn augmented reality-expertise naar een apparaat dat we toch al allemaal op zak hebben, de smartphone.
In de afgelopen tien jaar is er ontzettend veel veranderd in de mobiele markt, en met onze titels doen we er alles aan om die veranderingen op de voet te volgen. Toch lijken Google, Apple en andere grote bedrijven het erover eens te zijn dat de smartphone vooralsnog de beste basis voor verdere innovatie is. Dat is wel zo fijn voor consumenten: die hoeven niet in een twijfelachtige nieuwe productcategorie te investeren om innovatie uit te proberen.
Desalniettemin ziet Google in ieder geval wel verschuiving in hoe onze smartphones eruit gaan zien. Android 10.0, waarvan in augustus de definitieve versie verschijnt, biedt voor het eerst ondersteuning van opvouwbare smartphones. Met de Samsung Galaxy Fold heeft deze nieuwe vormfactor geen geslaagde start, maar als het aan Google ligt zijn alle Android-smartphones er vanaf 2020 klaar voor.
Nog meer weten over de aankondigingen op Google I/O 2019? Check de uitgebreide Google I/O 2019 samenvatting op AndroidPlanet.nl