6 manieren waarop BKR en telefoonkrediet de telecommarkt veranderen

Nieuws
Door Lars Paymans op

De nieuwe regels voor Nederlandse telefoonabonnementen zijn ruim vier weken van kracht. Wat merken consumenten en de markt van de telefoonkrediet-regelgeving en BKR-registraties? Een overzicht.

Het BKR-effect in Nederland

Sinds 1 mei worden smartphones die je samen met een abonnement koopt, gezien als een koop op afbetaling. Betaal je met je abonnement meer dan 250 euro af voor je telefoon, dan is een inkomenstoets verplicht. Hiermee wordt vastgesteld of je het abonnement ook daadwerkelijk kunt betalen.

Tegelijkertijd word je geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit heeft invloed op bijvoorbeeld de hoogte van je hypotheek. De gevolgen van de nieuwe regels zijn na twee weken al goed te zien. BigSpark sprak erover met woordvoerders van het BKR en de autoriteit financiële markten (AFM).

1. Klanten liegen tijdens inkomenstoets

Als een provider je een inkomenstoets laat afnemen, blijken sommige klanten zomaar een bedrag in te vullen dat hoog genoeg is. Omdat er geen bewijsstukken worden gevraagd, kun je dat op het moment zelf ongestraft doen. Nicole Reijnen van het AFM waarschuwt hiervoor: “Als je financieel in de problemen komt, of we later tijdens een check bij providers erachter komen dat de cijfers niet kloppen, kan dit alsnog consequenties hebben.” Maar niet alleen voor jou als consument, ook voor de relatie tussen het AFM en de provider die de inkomenstoets afnam.

2. Korte, grote stijging in nieuwe abonnementen in april, daling in mei

De Nederlandse consument was voor 1 mei blijkbaar goed geïnformeerd over de nieuwe regels en gevolgen. Dat leiden we af uit de stijging in het aantal abonnementen dat in april werd afgesloten. Zowel onze eigen cijfers als die van Belsimpel laten een opvallende stijging te zien. Veel klanten die twijfelden over een nieuw abonnement, besloten vlak voor de komst van de nieuwe regelgeving snel nog een nieuw abonnement af te sluiten.

Na de sterke stijging in april, zagen we een daling van het aantal nieuw afgesloten abonnementen in mei. Mensen zoeken minder actief naar een nieuw abonnement met smartphone. De registratie bij het BKR schrikt dusdanig af dat men liever voor een ander soort abonnement gaan. Zo lossen meer mensen hun telefoon liever direct af, of zodanig dat ze onder de grens van 250 euro blijven. De gestegen interesse in losse toestellen zal hier ook mee te maken hebben.

BKR-effect

3. Providers introduceren nieuwe abonnementsvorm

Grote Nederlandse providers komen klanten tegemoet door met nieuwe abonnementsvormen. Naast het traditionele abonnement waarin je het toestel maandelijks afbetaalt en een abonnement waarbij je de smartphone direct helemaal aflost, is er een derde optie bijgekomen. Hiermee betalen klanten direct een deel van de smartphoneprijs, zodat ze precies onder de grens van 250 euro zitten en niet bij het BKR geregistreerd worden. Als klant hoef je zo min mogelijk direct te betalen én word je niet geregistreerd.

4. De opkomst van de refurbished iPhone

De markt van refurbished iPhones was al in opkomst en neemt nu met de nieuwe telefoonkredietregels een vlucht. Uit onze eigen cijfers blijkt hoezeer de vraag naar refurbished iPhones na 1 mei is gestegen. Dat is ook te zien aan de verwachting van de Utrechtse refurbished-aanbieder Renewd. Die verwacht dit jaar een vijfvoudige omzet te realiseren met de verkoop van refurbished toestellen, zo schrijft Renewd in een persbericht.

Best logisch, want door de relatief hoge prijs van een iPhone is het lastig om met een nieuw toestel zonder BKR-registratie te kopen. Veel klanten wijken daarom uit naar gereviseerde toestellen, die minder geld kosten.

5. Onduidelijkheid over BKR-gevolgen bij klanten

Ook Robert Dörr, woordvoerder van het Bureau Kredietregistratie, ziet de markt veranderen. “We hebben weliswaar meer telefoontjes gehad dan normaal, maar er was geen stormloop. Dat hadden we ook niet verwacht”, zo legt Dörr uit. Dit komt omdat de providers zelf bepalen of ze een aanvraag voor een telefoon op afbetaling goedkeuren.

“Daar heeft stichting BKR verder geen inzicht in.” Dörr raadt dan ook aan voor vragen over telefoonkrediet direct contact op te nemen met je provider. “Zij kunnen uitleg geven over hun beleid en de mogelijkheden die er zijn voor jouw situatie.” Volgens Nicole Reijnen staat de telefoon bij het AFM ook niet roodgloeiend, omdat de verantwoording bij providers ligt. “Loop je echter tegen misstanden aan of denk je dat een provider de regels niet goed toepast, dan horen we dat natuurlijk graag.”

Om die reden heeft BigSpark een BKR-vrije filter toegevoegd aan de prijsvergelijker. Door bij ‘Zonder BKR’ de knop ‘Ja’ aan te vinken, krijg je alleen de abonnementen met een toestelkrediet van maximaal 250 euro te zien. Zo weet je zeker dat je voor alle smartphones in dit overzicht geen inkomenstoets hoeft uit te voeren en je ook geen BKR-registratie krijgt.

6. Providers adverteren met ‘BKR-vrije’ aanbiedingen

Door de negatieve lading die aan een BKR-registratie hangt, reageren providers de eerste paar weken door BKR-vrije aanbiedingen aan te bieden. Nicole Reijnen van het AFM: “Samen met de providers hebben we deze stap gezet om te zorgen dat minder mensen in de schulden komen. Met die zorg moeten providers nu ook omgaan met hun klanten.” Reijnen hoopt dat klanten beter beseffen wat ze te besteden hebben. “Een BKR-registratie hoeft helemaal niet slecht te zijn, als je er maar voor zorgt dat je de schuld af kunt betalen.”