BigSpark op MWC 2019: de 3 belangrijkste ontwikkelingen

Actueel
Door Thomas Haenen op

Het team van BigSpark was ook dit jaar weer op het Mobile World Congress in Barcelona, om verslag te doen van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van mobiele technologie. Van 5G tot vijf camera’s achterop: dit waren onze hoogtepunten.

De hoogtepunten van BigSpark op MWC 2019

Al jaren is het Mobile World Congress dé belangrijkste beurs van de mobiele wereld. Alle grote fabrikanten, providers en app-makers zijn in de laatste week van februari in Barcelona te vinden, om daar hun plannen voor het komend jaar te delen. Het was een ongekend drukke beurs vol spectaculaire aankondigingen, waarbij fabrikanten er alles aan deden om de concurrentie te overtreffen.

Wouter, Sten en Thomas waren dit jaar namens BigSpark en Android Planet in Barcelona te vinden om daar aan de slag te gaan met alle nieuwe smartphones, gadgets en andere opvallende technologie. Daar pakten we uit met talloze hands-ons previews, video’s van de nieuwste toestellen en zelfs een livestream vanaf de beursvloer. Inmiddels zijn de eerste losse Galaxy S10-exemplaren zelfs al zowat in de winkel te vinden. Maar wat worden nou de trends op techgebied in 2019?

5G is belangrijk, maar blijft onduidelijk

Al zeker vijf jaar wordt er op de beursvloer veel gesproken over 5G, de nieuwe netwerktechnologie die er écht snel aan zou komen. Dit jaar lijkt het eindelijk zo ver. Van de Huawei Mate X tot de Xiaomi Mi Mix 3 5G: de eerste 5G-smartphones liggen binnen nu en een paar maanden écht in de winkels.

Wel zijn er vooralsnog twee aanzienlijke drempels voor 5G. Zo zijn alle fabrikanten en providers het er over eens dat 5G de toekomst is, maar dat lijkt vooral gericht op het bedrijfsleven. Voor zelfrijdende auto’s, slimme apparatuur in huis en andere toepassingen is het snelle, vertragingsloze 5G absoluut de toekomst.

Maar een verhaal voor gewone consumenten is er eigenlijk nog steeds niet. Hoewel consumenten binnenkort kunnen overstappen op 5G-netwerken bij hun providers, zijn daar nog nauwelijks goede redenen voor. Huawei en Samsung pochen vooral over het feit dat consumenten straks in drie seconden een complete film kunnen downloaden, en dat het internet tot wel tien keer zo snel is dan 4G. Het is echter niet alsof de gewone gebruiker staat te springen om 4G achter zich te laten. Een film downloaden in dertig seconden is immers óók nog snel genoeg voor de meeste Nederlanders.

Ook blijft het onduidelijk wanneer 5G in Nederland beschikbaar is. T-Mobile zegt het snellere mobiele internet vanaf 2020 in heel het land uit te rollen, maar geeft geen verdere details. KPN en Vodafone, de andere twee grote providers, hebben hun plannen nog helemaal niet gedeeld. De eerste 5G-smartphones mogen dan wel dit jaar verschijnen, in Nederland hebben we er voorlopig niets aan.

Met opvouwbare smartphones zijn we eindelijk in de toekomst

Nog zo’n trend die al een paar jaar aan de horizon gloort, maar nu nabij is: opvouwbare smartphones. Met de Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X zijn er zeker twee gerenommeerde merken die een toestel met een flexibel scherm uitbrengen.

Natuurlijk zijn er meer dan genoeg nadelen voor te noemen. Zo wordt er nog volop geëxperimenteerd met het ontwerp. Huawei stopt het scherm aan de buitenkant, bij Samsung moet je het scherm juist open klappen. Het beeld is ook nog behoorlijk kwetsbaar, en ook niet te vergeten: peperduur. Met een adviesprijs van meer dan 2000 euro grenzen Huawei en Samsung aan onbetaalbaar.

En toch: het is een vernuftig stukje technologie. De mobiele telefoon van de toekomst is opeens een flink stuk dichterbij nu opvouwbare smartphones eraan zitten te komen. Ooit leek het een verre toekomstdroom, nu kunnen we al vanaf dit jaar een smartphone met een flink scherm dubbelklappen en in onze zak stoppen. Als dat niet tot de verbeelding spreekt.

Meer camera’s aan alle kanten

Een dubbele camera achterop elke smartphone is inmiddels de standaard. Maar op het Mobile World Congress gingen veel fabrikanten nog een stukje verder. Zo heeft de Samsung Galaxy S10 drie lenzen achterop, en wordt de primaire camera ondersteund door een groothoeklens en telefotolens. Onder andere Huawei en LG kiezen voor een soortgelijke opstelling.

Opvallende outsider is de Nokia 9 PureView, die liefst vijf camera’s heeft aan de achterzijde. Het zijn vijf camera’s van 12 megapixel, waarvan er twee in kleur en drie monochroom fotograferen. De Finse fabrikant heeft er een bijzonder trucje voor bedacht. Alle camera’s schieten tegelijk: de één overbelicht, de ander onderbelicht, en uiterlijk wordt het beeld van al die lenzen samengeperst. Zo ontstaat één haarscherpe foto met een veel beter dynamisch bereik dan je normaal bij een smartphonecamera ziet.

Al die extra camera’s hoeven niet alleen achterop te zitten. Bij de LG G8s ThinQ vind je een dubbele lens voorop. De tweede is LG’s nieuwe ‘Z Camera’, voorzien van een zogenaamde ‘Time of Flight’-sensor die met infraroodlicht ook diepte meet. Deze 3D-camera maakt onder andere ‘Air Gestures’ mogelijk, waarmee je de LG-smartphone handsfree kan besturen door naar de camera te zwaaien of wijzen.

Altijd op de hoogte blijven over de laatste ontwikkelingen op mobiel gebied? Benieuwd naar we bij BigSpark allemaal mee bezig zijn? Meld je dan ook aan voor de BigSpark-nieuwsbrief.