BigSpark op MWC 2018: de belangrijkste ontwikkelingen

Actueel
Door Wouter Nijsen op

Natuurlijk was BigSpark aanwezig bij het Mobile World Congress, dat jaarlijks in Barcelona plaatsvindt. Op deze telecombeurs presenteren fabrikanten niet alleen hun nieuwste smartphones, maar zien we ook de trends voor de komende tijd. Tijd voor een overzicht.

De hoogtepunten van BigSpark op MWC 2018

Android Planet-redacteuren Thomas en Wouter waren dit jaar aanwezig op het MWC 2018 om live verslag te doen van alle aankondigingen. Nieuw dit jaar is dat we naast geschreven artikelen ook video’s hebben geproduceerd, van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S9 en nieuwe Nokia’s. Deze zijn geproduceerd door Sten, de nieuwste aanwinst van ons team.

Zoals verwacht stond het Mobile World Congress 2018 voornamelijk in het teken van de Samsung Galaxy S9. Samsung presenteerde vorig jaar de Galaxy S8 op een eigen event, maar pakte nu groots uit met een aankondiging een dag voor de start van het Mobile World Congress. Het toestel is niet zo vernieuwend als zijn voorganger, maar biedt desondanks een aantal interessante verbeteringen. In de Samsung Galaxy S9 preview van Android Planet lees je er alles over, of check de videopreview hieronder.

Android Go: goede smartphones voor iedereen

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen die we tijdens het MWC hebben gezien, is Android Go. Dit is een lichtere versie van Android, die is bedoeld voor goedkopere toestellen met zwakke hardware. Google wil zich namelijk steeds meer richten op de mensen die nog geen smartphone gebruiken, voornamelijk in opkomende landen.

Die gebruikers hebben geen honderden euro’s te besteden aan een telefoon, maar met een Android Go-toestel moet de stap naar een smartphone (en Android in het algemeen) toegankelijker worden.

Tijdens de beurs kwamen we dan ook diverse fabrikanten tegen die Android Go omarmen. Zo was er bijvoorbeeld de Nokia 1, een toestel van slechts 89 euro, of de Alcatel 1X van zo’n 100 euro. De smartphones zijn minder interessant voor gebruikers in de Benelux, maar laten wel zien welke kant Google op wil: Android moet voor iedereen ter wereld beschikbaar zijn.

Meer stock-Android

Een andere ontwikkeling waar we blij van worden: steeds meer fabrikanten kiezen voor stock-Android. Dit is Android zoals Google het bedoelt, zonder overbodige apps, software van fabrikanten of andere poespas.  Waar een aantal jaar geleden veel fabrikanten nog druk in de weer waren met hun eigen Android-‘skins’, kiezen ze tegenwoordig vaker voor een schonere versie van de software. Dat is voor fabrikanten handig (ze kunnen hun smartphones hierdoor sneller updaten), maar vooral fijn voor gebruikers.

HMD Global, het bedrijf achter de nieuwe Nokia-smartphones, is een goed voorbeeld van deze aanpak. Het bedrijf geeft al zijn smartphones maandelijks beveiligingsupdates en is bovendien snel met het uitbrengen van nieuwe Android-versies. Bij veel andere fabrikanten is dat wel anders. Ook de nieuwe Nokia 1, Nokia 6 (2018), Nokia 7 Plus en Nokia 8 Sirocco kunnen op updates rekenen. In de video hierboven zie je onze hands-on met de nieuwe toestellen, die dit voorjaar in Nederland verschijnen.

Ook Android-fabrikanten omarmen de notch

Apple was – zoals altijd – niet aanwezig op het Mobile World Congress, maar je zou bijna denken van wel. Dit komt doordat een aantal Android-fabrikanten goed hebben gekeken naar het design van de iPhone X, en dan in het bijzonder naar de ‘notch’.

Dit is het hapje dat uit de bovenkant van het display is genomen, om de frontcamera en diverse sensoren in te verwerken. Android-fabrikanten hebben niet de geavanceerde Face ID-techniek, maar kiezen er wel voor om het design van Apple te kopiëren.

Een goed voorbeeld hiervan was de Asus ZenFone 5, een toestel dat erg lijkt op de iPhone X en op een bijna schaamteloze manier het uiterlijk kopieert. Tijdens de presentatie deed Asus er alles aan om de naam ‘Apple’ niet te noemen, maar vertelde tegelijk wel dat notch van zijn smartphone kleiner is dan die van de iPhone. Het bedrijf wist zich duidelijk geen raad met de reacties die de ZenFone 5 zou krijgen.

Het laat zien dat we in 2018 meer Android-toestellen gaan zien met deze specifieke ontwerpkeuze. Zeker omdat Android P – de aanstaande versie van het mobiele besturingssysteem – standaard ondersteuning voor de ‘notch’ gaat inbouwen. Of we daar echt enthousiast van worden, weten we nog niet.

Helaas veel afwezigen

De aanwezigheid van Samsung op het Mobile World Congress had helaas ook een keerzijde. Het zorgde er namelijk voor dat diverse fabrikanten niet (of in beperkte mate) aanwezig waren op het event, en hun aankondigingen bewaren voor later dit jaar. Alleen Nokia, Sony en een handjevol kleinere fabrikanten durfden het aan om hun belangrijkste producten voor 2018 in Barcelona te presenteren.

Zo pakte bijvoorbeeld LG vorig jaar groots uit met de G6, maar dit jaar had het bedrijf slechts een tweetal budgettoestellen in petto. HTC hield zich vrijwel volledig stil en ook Huawei presenteerde alleen enkele tablets. De P20, het nieuwe vlaggenschip van het Chinese bedrijf, ziet pas eind maart tijdens een event het levenslicht. Waarom? Waarschijnlijk omdat Huawei bang is onder te sneeuwen onder het geweld van de Galaxy S9. En dat gold helaas voor meer fabrikanten.