Dit zijn de 4 grootste mobile tech trends van 2017

Nieuws
Door Thomas Haenen op

Onlangs was BigSpark weer in Barcelona te vinden voor een nieuwe editie van het Mobile World Congress. Op deze jaarlijkse telecombeurs presenteren fabrikanten dé innovaties voor de rest van het jaar. Wij hebben de belangrijkste lessen voor je verzameld.

De hoogtepunten van BigSpark op MWC 2017

Ieder jaar trekt het MWC bijna honderdduizend bezoekers naar Barcelona, van journalisten tot zakenmannen en investeerders. De beurs biedt niet alleen een inzicht in de nieuwe producten van de komende maanden, maar is ook dé plek om veelbelovende start-ups van de toekomst te ontdekken. Op MWC kun je dus ook de trends van de komende jaren ontwaren.

Vorig jaar leek alles nog te draaien om Samsung, dat de Galaxy S7 op de beurs presenteerde. Dit jaar liet het bedrijf al vooraf weten dat de Galaxy S8 onthulling pas later zou zijn. Andere fabrikanten roken hun kans en dus zagen we nieuwe vlaggenschepen van Huawei, LG, Sony en andere grote namen.

De meest opvallende trend: fabrikanten gaan terug naar de basis. 2016 was het jaar van de gimmicks, met modulaire smartphones als de LG G5 en de Moto Z. De achterliggende gedachte was dat gebruikers hun smartphone gemakkelijk van nieuwe features konden voorzien, om zo zelf het ideale toestel samen te stellen. Het bleek geen groot succes: consumenten hadden liever een toestel dat gelijk al goed was. De modules waren te ingewikkeld, te duur of voegden te weinig toe.

BigSpark op MWC 2017

Grote, mooie schermen

In plaats daarvan lag de focus dit jaar op het scherm en de camera, twee gebieden die consumenten vaak noemen als het belangrijkste onderdeel van een smartphone. LG nam het voortouw op schermgebied, met de introductie van een ‘FullVision’-scherm op de LG G6. Dat is niet alleen iets breder dan andere smartphoneschermen, maar vult ook nagenoeg de hele voorkant. Zo is het LG gelukt een (fors) 5,7 inch-scherm in een relatief compacte smartphone te stoppen. De consument wint aan beide kanten.

Sony pakte uit met de Xperia XZ Premium, een smartphone voorzien een 5,5 inch-scherm met een torenhoge 4K-resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Dat zorgt voor ongekend scherp beeld. Dat niet alleen, de XZ Premium biedt ook hdr-ondersteuning. Dat zorgt voor levendige, rijkere kleuren op je scherm. Zo heb je op je smartphone in feite beter beeld dan op je televisie!

Camera: meer lenzen, niet meer megapixels

Ook op cameragebied viel er weer veel innovatie te bespeuren. Steeds meer fabrikanten hebben inmiddels een dubbele cameralens achterop hun smartphone. Bij de LG G6 wordt deze, net als vorig jaar, gebruikt om bredere foto’s te schieten.

BigSpark op MWC 2017

Huawei werkte samen met Leica aan een tweede lens die foto’s in zwart-wit schiet. De beelden van de twee Huawei P10 lenzen worden gecombineerd in levendigere foto’s met meer kleurdiepte te schieten. Sony koos voor een enkele lens, maar gaf de Xperia XZs wel een camera mee die extreme slowmotionbeelden kan schieten. De megapixelrace is voorbij: het gaat er nu duidelijk om wát je met die megapixels doet, niet hoeveel je er hebt.

Opkomst van de nostalgische telefoons

Hoewel smartphones vaak als eerste over de nieuwste technologie beschikken, zijn mobiele telefoons inmiddels een aardig vertrouwd onderdeel van ons leven aan het worden. Daardoor zien we langzaam maar zeker een opkomst van nostalgie op de mobiele markt. Het meest overduidelijke voorbeeld daarvan is de Nokia 3310. Een toestel met dezelfde naam als misschien wel de meest bekende mobiele telefoon ooit.

Of de nieuwe Nokia 3310 net zo’n groot succes wordt als zijn voorganger? We betwijfelen het. HMD Global, het nieuwe moederbedrijf achter de Nokia-naam, bracht in de afgelopen maanden al verschillende andere ‘dumbphones’ uit. Voorzien van dezelfde features, maar dan zónder de bekende 3310-naam. Daarmee is dit nieuwe model eigenlijk niets meer dan een beperkt budgetmobieltje verpakt in een slimme marketingtruc.

BigSpark op MWC 2017

Gelukkig lijkt het nieuwe Nokia niet alleen op nostalgie te leunen. Het bedrijf introduceerde ook drie Android-smartphones. In onze Nokia 6 hands-on gaven we aan dat die toestellen oprecht veelbelovend lijken. Met goede hardware, een verrassend mooi design en een onaangepaste versie van Android is Nokia een interessant nieuw alternatief onder de budgetsmartphones.

De Finnen zijn niet de enige die nostalgie omarmen. TCL Communications, het Chinese bedrijf achter onder andere Alcatel, nam vorig jaar de BlackBerry-merknaam voor smartphones over. Met de BlackBerry KeyOne hopen ze de aandacht te trekken van gebruikers die nog altijd een fysiek toetsenbord missen. De KeyOne heeft een compleet qwerty-toetsenbord onder het scherm zitten en doet in vrijwel elk opzicht aan zo’n oude BlackBerry denken.

BigSpark op MWC 2017

5G: nog niet zo essentieel als gedacht

Wat voor verbeteringen ons op technologisch gebied staan te wachten, durfden de meeste fabrikanten nog niet te zeggen. Veel bedrijven wijzen naar 5G, de nieuwe standaard voor mobiel internet, als de volgende grote stap. Op moment van schrijven zijn veel details rond 5G echter nog altijd vaag. Providers en fabrikanten van netwerkapparatuur hebben allemaal hun eigen idee over wat 5G gaat bieden en hoe het opgezet moet worden. Het zal vermoedelijk nog jaren duren voor 5G in Nederland uitrolt.

En waar de voordelen van 4G al snel duidelijk waren voor de gewone consument, is dat met 5G nog even afwachten. 4G laat gebruikers video streamen in hoge kwaliteit (lees ook ons interview met Netflix), of grote bestanden downloaden waar je ook bent.

De extra snelheid die 5G waarschijnlijk biedt, levert weinig extra functies op. In plaats daarvan is het vooral een technologie die andere apparaten mogelijk moet maken. Zelfrijdende auto’s, nieuwe medische apparatuur en andere innovaties leunen op minimale vertraging en kunnen 5G dus goed gebruiken. Maar voor je smartphone? Voorlopig zul je het met 4G prima redden.