BigSpark op MWC 2016: gadgets, vr en 5G

Nieuws
Door Gijs Ettes op

Ook dit jaar was BigSpark aanwezig op het Mobile World Congress in Barcelona om live verslag te doen van deze grootste beurs ter wereld op het gebied van mobiele technologie. Dit waren onze hoogtepunten.

De hoogtepunten van BigSpark op MWC 2016

Het MWC brengt altijd nieuwe gadgets en interessante onthullingen op het gebied van mobile met zich mee. Het is voor BigSpark een belangrijk event om bij te wonen, niet alleen vanwege alle productaankondigingen, maar ook om te zien welke ontwikkelingen de komende maanden een rol spelen op het gebied van (mobiele) technologie.

Onze focus lag dit jaar voornamelijk op de Samsung Galaxy S7 en de LG G5, maar ook op merken als Huawei en Sony, die eveneens persconferenties organiseerden om nieuwe producten te presenteren. Naast al het smartphonegeweld was er op de beurs veel te zien op het gebied van virtual reality en 5G. Nokia toonde bijvoorbeeld hoeveel sneller en stabieler de opvolger van 4G(+) in theorie is.

BigSpark op MWC 2016

Op de stand werd een smartphonecamera gericht op een bal die zich in een soort ballenbak voortbewoog en waarvan de beelden werden doorgestuurd naar smartphones aangesloten op een 4G- of 5G-netwerk. De vertraging in de beelden was aanzienlijk minder bij de telefoons met 5G. Nokia lichtte toe dat niet alleen (video) streaming veel baat heeft aan het nieuwe netwerk, maar dat ook de besturing van bijvoorbeeld robots op afstand een stuk vloeiender kan verlopen.

Veel smartphones en nog meer accessoires

Een dag vóór de start van MWC kondigden zowel Samsung als LG hun nieuwe topsmartphones voor 2016 aan. Samsung presenteerde de fraaie Galaxy S7 en S7 Edge. Die beschikken weer over een metalen behuizing, en zijn ook nog eens stof- en waterdicht. LG presenteerde de modulaire LG G5, die een metalen design heeft en een onderkant die uitgeschoven kan worden. Vervolgens kun je de accu verwisselen of een externe camera- of audiomodule koppelen. De smartphone heeft tevens een zogeheten always on-scherm, waardoor het notificaties toont, zelfs wanneer het scherm uitstaat.

Op de stand van Sony konden we kennismaken met een drietal smartphones uit de nieuwe X-serie; de Xperia XA, de X en de X Performance. Wat ons vooral verbaasde was de verdwijning van de waterdichtheid bij de Xperia XA en Xperia X, iets waar de populaire Z-serie om bekendstaat. Ook is er nog steeds onduidelijkheid over het voortbestaan van de populaire Z-serie. Het hoe en waarom lees je in onze preview.

BigSpark op MWC 2016

Wat opviel aan de introducties van deze drie grootmachten was de focus op accessoires. Zo was de presentatie van Samsung deels met de virtual reality-bril Gear VR te volgen en presenteerde LG naast de G5 nog een zestal accessoires, waaronder een vr-bril en -camera en een schattig robotje dat met de telefoon is te besturen. Sony deed een duit in het zakje met een viertal gadgets, waaronder de Xperia Ear: een slimme oordop die je 24 uur per dag op de hoogte houdt van binnenkomende gesprekken, berichtjes en andere notificaties.

BigSpark op MWC 2016

Daarnaast was er net als vorig jaar veel aandacht voor virtual reality. Zo waren de Samsung Gear VR, HTC Vive, de LG 360 VR en nog vele andere brillen aanwezig om ons te laten zien hoe ver de markt is op het gebied van virtual reality. Je hebt allang geen bril van 800 euro en een monster-pc nodig om kennis te maken met vr.

Check ook ons overzicht met de 9 vreemdste producten op MWC om een indruk te krijgen van we allemaal op de beurs hebben gezien naast de gebruikelijke telefoons, tablets en wearables.

Opkomende bedrijven onderscheiden zich vaker

Naast marktleiders als Samsung en LG waren er genoeg opkomende merken als Alcatel, Honor en Xiaomi aanwezig op MWC. Die laten zien dat anno 2016 goede smartphones geen rib uit je lijf hoeven te kosten. Met name in het middensegment verschijnen steeds meer smartphones die uitstekend werken en maar de helft kosten van een vlaggenschip van bijvoorbeeld Sony of Samsung.

BigSpark op MWC 2016

Tot slot doen enkele relatief onbekende of kleine bedrijven een poging om een degelijke high-end smartphone op markt te brengen met één of meerdere onderscheidende features. Neem bijvoorbeeld bouwbedrijf CAT dat met de S60 een robuuste premium smartphone met een ingebouwde hittecamera (zie hierboven) introduceert. Meer daarover lees je in deze preview op Android Planet.

Terugblik BigSpark MWC 2016

We kijken met een voldaan gevoel terug op de kleine week die we in Barcelona hebben doorgebracht. We hebben allerlei toffe gadgets uitgeprobeerd, nieuwe contacten gelegd en veel mooie content gemaakt voor onze merken. We kijken uit naar de volgende MWC, al zijn er later dit jaar nog genoeg toffe events waar BigSpark live verslag zal doen.