BigSpark op MWC 2015: smartphones, wearables en vr

Nieuws
Door Gijs Ettes op

Net als vorig jaar heeft BigSpark ook dit jaar live verslag gedaan van alle aankondigingen en ontwikkelingen tijdens het Mobile World Congress, de grootste beurs over mobiele technologie ter wereld. In dit blog een recap wat ons is bijgebleven.

Interessante aankondigingen op MWC 2015

Het MWC staat elk jaar garant voor nieuwe gadgets en interessante onthullingen op het gebied van mobile. Voor ons (en Android Planet en iPhoned) is het een belangrijk evenement om bij te wonen, aangezien het een goede indruk geeft van waar de smartphonemarkt zich naartoe beweegt.

MWC 2015 stond onder meer in het teken van de officiële onthulling van de Samsung Galaxy S6 en HTC One M9, maar we kwamen er ook meer te weten over 5G, het internet of things (en concrete toepassingen ervan) en nieuwe mogelijkheden van virtual reality.

Zo konden we op de stand van LG niet alleen de nieuwe reeks midrange smartphones uitproberen, maar ook de LG Watch Urbane, een smartwatch die autonoom kan werken (de LTE-versie althans) en is te gebruiken om te bellen, je hartslag te meten, notificaties te checken en je auto te ontgrendelen.

bigspark-op-mwc

We kregen een toffe demo waarbij werd uitgelegd hoe de hartslagmeter in het horloge kan meten of je niet te moe bent om in de auto te stappen. Ook werd getoond hoe je met het horloge bepaalde functies van je auto kunt bedienen. Niet iets dat we op zeer korte termijn in andere auto’s terug zullen zien, maar het proof of concept was niettemin erg boeiend.

Daarnaast maakten we kennis met de ‘slimme spiegel’ van LG, die nieuws en notificaties kan tonen en je gezicht scant om tips te geven over huidverzorging. Tot slot het vermelden waard was de drone op de stand van LG, die de mogelijkheid had om je als gebruiker te volgen en filmen. Via 4G werden de videobeelden vervolgens automatisch en realtime geüpload.

bigspark-op-mwc-2

Nieuwe smartphones, wearables en vr-brillen

Het MWC gaf ons ook de mogelijkheid om uitgebreid te spreken met onze contacten bij Samsung, HTC en Sony en een idee te krijgen van de koers die de bedrijven de komende tijd gaan varen. Samsung heeft met de Galaxy S6 en S6 Edge twee fraaie nieuwe smartphones gepresenteerd, die over indrukwekkende specs beschikken en voor het eerst zijn voorzien van een metalen behuizing.

De Edge viel nog het meeste op door de iets aflopende schermranden, waar je overheen kunt vegen om de tijd, het weer en notificaties te bekijken. Beide toestellen verschijnen in april in Nederland en tegen die tijd zullen we ze uitgebreid onder handen nemen in een review.

HTC verraste ons tijdens zijn persconferentie door niet alleen een nieuwe smartphone (One M9) en wearable (HTC Grip) uit de doeken te doen, maar ook een virtual reality-bril die is ontwikkeld in samenwerking met Valve. Het apparaat is vergelijkbaar met de vr-bril van Oculus, maar moet betaalbaarder worden – en daarmee aantrekkelijker voor het grote publiek.

DSC_0473

Om de Vive van genoeg ondersteuning te voorzien werkt HTC samen met game- en contentbedrijven, waaronder Fireproof Games, HBO en Google. De eerste geluiden over de Vive zijn enorm positief en we kunnen dan ook niet wachten om uitgebreid met het apparaat aan de slag te gaan.

De onthullingen van Sony waren minder wereldschokkend, al is de Xperia Z4 Tablet zeker een apparaat wat we in de gaten zullen houden. Dit is een dunne en waterbestendige tablet die je met het bijgeleverde keyboarddock omtovert tot een Android-tablet. Sony mag dan gestopt zijn met de Vaio-reeks, met de Z4 Tablet lanceert het bedrijf een toestel dat ook voor de zakelijke markt interessant is.

Tot slot zagen we een groot aantal wearables de revue passeren. Sterker nog, het leek wel alsof elke fabrikant ruimte op zijn stand had vrijgemaakt voor draagbare gadgets. Helaas is er vooralsnog weinig verschil tussen de apparaten. Of je nu gaat voor een smartwatch van Samsung, Asus of Huawei; de hoofdfuncties zijn vrijwel hetzelfde. Het zal ons benieuwen of Apple met zijn Apple Watch de lat voor wearables hoger kan leggen.

Terugblik BigSpark op MWC 2015

IMG_0969We kijken met een positief gevoel terug op de kleine week die we hebben doorgebracht in Barcelona. We hebben interessante nieuwe gadgets gezien, leuke nieuwe contacten gelegd en mooie records neergezet met Android Planet. Ook hebben we een toffe nieuwe mascotte voor het BigSpark HQ, met dank aan Google!

→ Al onze coverage tijdens de beurs vind je op deze pagina.