Apple-event 2019: onze roundup met alle nieuwe producten en diensten

Actueel
Door Wouter Nijsen op

De tweede week van september brengt traditiegetrouw de grootste Apple-aankondigingen van het jaar met zich mee. Apple presenteerde niet alleen nieuwe hardware, maar gaf het ook eindelijk details over de release van zijn nieuwe diensten prijs. We zetten in deze roundup alles op een rijtje.

Najaar 2019: veel nieuwe Apple producten en diensten

Van de iPhone 11 Pro tot de Apple Watch Series 5, en van iOS 13 tot Apple TV Plus: het was één van de drukste Apple-evenementen in jaren. Apple zet fors in op het lanceren van nieuwe diensten (en verdienmodellen), zoals de lancering van videodienst Apple TV Plus en gamingplatform Apple Arcade, en gaat daarmee de concurrentie aan met de gevestigde orde zoals Netflix en nieuwkomer Disney Plus.

De redactie van iPhoned.nl heeft alle nieuwe producten en diensten inmiddels aan de tand gevoeld, in deze roundup krijgt je een indruk van onze ervaringen en bevindingen.

iPhone 11 en iPhone 11 Pro Max:

De grote aankondiging van Apples 2019 september-event zijn zoals altijd de twee high-end iPhones. Het bedrijf introduceert met de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max twee regelrechte opvolgers voor de iPhone XS en XS Max van vorig jaar. We hebben de verschillen tussen de nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro naast elkaar gezet:

iPhone 11 (Pro) videoreview

Ook de iPhone 11 en de iPhone 11 Pro hebben we getest, check de video’s hieronder of lees de volledige iPhone 11 review of iPhone 11 Pro review.

iOS 13 en iPadOS

Het hele jaar door brengt Apple tussentijdse updates uit voor iOS, maar één keer per jaar is het tijd voor grootse veranderingen. iOS 13 is de meest recente grote update voor de iPhone, die weer een aantal flinke stappen vooruit zet. Er zijn een heleboel ingrijpende nieuwe functies, verbeteringen en zelfs een hele nieuwe look in de vorm van de Dark Mode.

2019 is ook een bijzonder jaar voor de iPad, wat volledig te danken is aan iPadOS. Voor het eerst krijgt de tablet van Apple zijn eigen besturingssysteem, zodat er meer exclusieve functies voor ontwikkeld kunnen worden.

Zo is het homescreen vernieuwd met kleinere app-iconen, zodat er plaats is voor widgets van app om rechtstreeks vanaf dit startscherm te bedienen. Daarnaast is het multitasken verbeterd en zorgt de Bestanden-app ervoor dat een iPad zich een stuk meer als een Mac gedraagt.

Apple Arcade en Apple TV Plus

Met Apple Arcade kun je onbeperkt gamen op je iPad, iPhone, Mac en Apple TV. Het abonnement is deelbaar met je hele gezin, je hebt geen last van advertenties en kunt altijd en overal spelen. Met een Arcade abonnement (4,99 euro per maand) krijg je toegang tot meer dan honderd games, waarvan het grootste deel exclusief is voor Apple-apparaten. Je speelt de games op de iPhone, iPad of Mac(Book) of Apple TV. Lees onze indruk in de Apple Arcade review.

Met Apple TV Plus gaat het bedrijf de strijd aan met Netflix, een eigen tv-dienst met exclusieve films en series die ook in Nederland beschikbaar is. Het is geen toeval dat Apple juist nu zo zwaar inzet op het lanceren van diensten.

De verkoop van iPhone en andere hardware loopt namelijk langzaam maar zeker terug. Daarom moet het bedrijf zichzelf voorbereiden op nieuwe verdienmodellen, waarbij diensten de belangrijkste lijken te zijn. Hier lees je onze eerste indruk van Apple TV Plus.

Apple Watch Series 5

De Apple Watch Series 5 is officieel gepresenteerd en blijkt vooral voort te borduren op de weg die de Series 4 vorig jaar is ingeslagen. De grootste nieuwe feature is het always on-scherm: de hele dag door blijft het scherm werken, zodat je altijd je Schermwijzers kunt checken.

De Apple Watch maakt dit jaar een klein sprongetje voorwaarts met de Series 5, maar dat is nog steeds meer dan genoeg om met afstand de beste smartwatch van nu te zijn. Lees onze hele Apple Watch series 5 review of check de video:

iPad 2019:

Apple kwam eerder dit jaar met de iPad Air (2019) en iPad mini 5 en kondigde vervolgens in september de opvolger van de iPad (2018) aan. De iPad 2019 onderscheidt zich vooral door de relatief lage prijs, maar dat betekent niet dat Apple geen verbeteringen heeft doorgevoerd.

Echt grote vernieuwingen zijn er niet, maar het scherm is wel iets groter geworden en de Smart Connector is toegevoegd. In onze nieuwste video praten we we je in drie en een halve minuut bij over de iPad 2019 en laten we de belangrijkste features zien – lees ook de volledige review.

… klaar voor 2020

Van de iPhone 11 Pro tot de Apple Watch Series 5, en van iOS 13 tot Apple TV Plus: het was één van de drukste Apple-evenementen in jaren. Apple zet eind 2019 fors in op het lanceren van nieuwe diensten (en verdienmodellen) zoals de lancering van videodienst Apple TV Plus en gaming platform Apple Arcade en gaat daarmee de concurrentie aan met de gevestigde orde zoals Netflix en nieuwkomer Disney+. Als de adoptie van deze nieuwe diensten net zo goed aanslaat als de groei van onder andere Apple Pay dan slaat Apple een goede slag, we gaan het zien en volgen in 2020.