5 tips om als affiliate een competitieve markt te betreden

Kennisbank
Door Lars Paymans op

Begin van dit jaar lanceerde we een nieuw merk, genaamd OnlySim.nl, gericht op de competitieve Nederlandse sim only markt. In dit artikel deelt Peter vijf tips hoe je als affiliate een competitieve markt kan betreden.

Als nieuwe affiliate een markt betreden
OnlySim.nl onderscheidt zich met slimme tooling en door bezoekers op een onafhankelijke en persoonlijke manier te adviseren. Maar het uitwerken van een idee tot een volwaardig telecommerk als OnlySim.nl had natuurlijk de nodige voeten in de aarde. Hoe betreed je immers als nieuwe affiliate een markt die zo concurrerend is als die voor sim only’s?

1. Kies een thema en claim expertise
Een idee komt doorgaans niet geheel uit de lucht vallen. Vaak heeft het betrekking op een thema dat dichtbij je staat, waarvan je veel weet en waar je al de nodige contacten hebt. Als telecomexperts achter de sites AndroidPlanet.nl, iPhoned.nl en Smartphone.nl lag het voor BigSpark voor de hand om met OnlySim.nl in te spelen op de toenemende vraag naar sim only-abonnementen.

Claim je expertise op een bepaald gebied, dan is het van belang die zo goed mogelijk te onderbouwen. De telecomexperts van BigSpark geven maandelijks al 60.000 telecomadviezen en gebruiken die kennis en ervaring om OnlySim.nl vorm te geven.

2. Bepaal je usp’s
onlysim-zekerheden-largeWil je als nieuwe affiliate succesvol zijn op een competitieve markt, dan moet je concreet  meerwaarde leveren en onderscheidend zijn. Waar laten concurrenten het liggen en welk probleem los jij op?

In het geval van OnlySim.nl geven we persoonlijk expert-advies aan gebruikers waarmee ze gericht besparen op hun maandelijkse abonnement in een markt die wordt gekenmerkt door veel marketinggeweld en moeilijke, snel wisselende (prijs)proposities. We creëren overzicht en helpen gebruikers om betere (aankoop)keuzes te maken. Hierbij garanderen we vijf zekerheden waar gebruikers op kunnen rekenen.

3. Wees onderscheidend
Deze tip ligt in het verlengde van de vorige; heb je een aantal unique selling points gekozen, dan is de kans groot dat je ook al weet op welk gebied je onderscheidend kan zijn. Nu is het zaak om een creatieve en unieke invalshoek te kiezen, deze aan te laten sluiten op je product of dienst en integraal te verwerken in je marktbenadering. Bij OnlySim.nl hebben we gekozen voor:

    • Een zelfontwikkelde mascotte
    • Slogan ‘Vergelijken met Superkracht’
    • 5 zekerheden voor consumenten

De slogan van OnlySim.nl is ‘vergelijken met superkracht’ en komt terug in het logo en de mascotte. Onze mascotte straalt superkrachten uit en verwijst naar persoonlijke hulp en de krachtige zoektechnologie achter OnlySim.nl.

OnlySim.nl-screenshot

4. Laat technologie voor je werken
Waar krachtige tooling vroeger alleen voor vermogende partijen was weggelegd, zijn er anno 2016 genoeg opensource technologieën beschikbaar die je kunt gebruiken om met je merk onderscheidend tezijn en om een unieke gebruikerservaring te kunnen bieden.

Denk bijvoorbeeld aan Elastic, een zeer krachtige zoektechnologie die de mogelijkheid biedt om razendsnel te filteren en data doorzoekbaar te maken. Naast Elastic maakt OnlySim.nl gebruik van AngularJS, een JavaScript-framework dat geheel is ontwikkeld om tegemoet te komen aan de eisen van grote en complexe webapplicaties. AngularJS is oorspronkelijk gemaakt voor een intern project bij Google, maar is inmiddels vrij te gebruiken. Ook is er een grote opensource-community actief.

5. Doorzetten en optimaliseren
Alle begin is moeilijk, zeker bij het lanceren van een nieuwe affiliate. Eenvoudig ranken in Google is er immers niet meer bij; het komt echt neer op je doorzettingsvermogen en je capaciteit om veel tegelijk goed te doen. Denk aan techniek en marketinginspanningen, maar ook duurzame en waardevolle content maakt verschil.

Begin klein en bouw je merk uit, waarbij je tegenslagen gebruikt als learnings en doorlopend gebruikersfeedback verzamelt om (het liefst wekelijks) optimalisaties en verbeteringen door te voeren. Je zult echt een lange adem moeten hebben, want het lanceren van een nieuw concept in een competitieve markt kan een investering van een jaar of langer zijn.

Tot slot:
In een eerdere presentatie hebben we tien geleerde lessen gedeeld, waarbij we laten zien hoe BigSpark heeft kunnen groeien tot een netwerk aan sites waarmee circa 2 miljoen bezoekers per maand worden bereikt, bekijk het artikel over 10 geleerde lessen van twee jaar BigSpark

Dit artikel verscheen eerder op Zanox.